اخبار

آیا به هدف تورمی بانک مرکزی نزدیک می‌شویم؟

نرخ تورم

مرکز آمار ایران چهارمین گزارش خود از تورم مصرف‌کننده در سال 1403 را منتشر کرد. بر اساس این گزارش، شاخص قیمت مصرف‌کننده خانوارهای کشور در تیرماه 1403 به عدد 255.2 رسید. این رقم نسبت به ماه قبل 2.2 درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل 32.2 درصد افزایش داشته است. همچنین، در 12 ماه منتهی به ماه جاری، شاخص قیمت مصرف‌کننده نسبت به دوره مشابه سال قبل 35.5 درصد رشد کرده است. به عبارت دیگر، نرخ تورم ماهانه در تیرماه 2.2 درصد بود، نرخ تورم نقطه به نقطه 32.2 درصد و نرخ تورم سالانه نیز به 35.5 درصد رسید. با وجود کاهش ادامه‌دار تورم میانگین سالانه، پیش‌بینی می‌شود که در صورت تداوم نرخ‌های بالای 2 درصد، شاخص تورم سالانه نیز افزایش یابد.

تورم نقطه به نقطه

بانک مرکزی هدف‌گذاری کرده است که تورم نقطه به نقطه در سال 1403 به حدود 20 درصد برسد، اما بر اساس آمار، نرخ تورم در چهار ماه اول امسال با این هدف همخوانی ندارد.

تورم نقطه به نقطه به معنای درصد تغییر شاخص قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل است. در تیر ماه ۱۴۰۳، این نرخ برای خانوارهای کشور ۳۲.۲ درصد بوده، به این معنا که خانوارها به طور متوسط ۳۲.۲ درصد بیشتر از تیر ماه ۱۴۰۲ برای خرید یک «مجموعة کالاها و خدمات یکسان» هزینه کرده‌اند. این میزان نسبت به ماه قبل، ۰.۳ واحد درصد افزایش داشته است.

بررسی دقیق‌تر هدف تورمی بانک مرکزی نشان می‌دهد که برای دستیابی به نرخ تورم نقطه به نقطه کمتر از 30 درصد، نرخ تورم ماهانه نباید بیشتر از 2.2 درصد باشد. اما در چهار ماه اول سال جاری، سه ماه از این بازه زمانی، نرخ تورم ماهانه بالاتر از این مقدار بوده و میانگین تورم این چهار ماه 2.6 درصد بوده است. بنابراین، در صورت تداوم وضعیت کنونی، دستیابی به هدف‌گذاری تورمی بانک مرکزی با ابهام مواجه خواهد بود.

افزایش قیمت دسته‌های مختلف در تیرماه

در میان دسته‌های مختلف کالاها و خدمات، دسته میوه و خشکبار با افزایش قیمت ۴.۵ درصدی در تیرماه، بالاترین رشد قیمت را تجربه کرد. دسته قند، شکر و شیرینی‌ها نیز با تورم ماهانه ۳.۵ درصدی، در رتبه دوم جای گرفتند. بخش بهداشت و درمان با ۳.۱ درصد و مسکن، آب، برق و گاز با ۲.۸ درصد افزایش قیمت در تیرماه رتبه های سوم و چهارم را کسب کردند. در نهایت، بخش هتل و رستوران و همچنین چای، قهوه و کاکائو با رشد قیمت ۲.۲ درصد در تیرماه، در رتبه‌های بعدی قرار گرفتند.

اگر جزئیات تورم ۲.۲ درصدی تیرماه را به تفکیک بخش‌ها، کالاها و خدمات بررسی کنیم، متوجه می‌شویم که خوراکی‌ها تنها مسئول ۰.۵ درصد این تورم هستند و بیش از ۱.۶۵ درصد آن به بخش کالاهای غیرخوراکی و خدمات مربوط می‌شود. جزئیات منتشر شده نشان می‌دهد که دسته مسکن، آب، برق و گاز به تنهایی ۰.۹۴ واحد درصد از تورم ۲.۲ درصدی تیرماه را به خود اختصاص داده است. از سوی دیگر، سهم بهداشت و درمان از تورم تیرماه به ۰.۲۱ واحد درصد می‌رسد. علاوه بر این دو گروه، تورم بخش حمل‌ونقل نیز به تنهایی ۰.۱۷ واحد درصد از تورم تیرماه را شامل می‌شود.

نرخ تورم برای دهک‌های مختلف

گزارش مرکز آمار نشان می‌دهد که نرخ تورم ماهانه برای دهک‌های مختلف درآمدی، روند افزایشی داشته و با افزایش درآمد، افراد تورم بالاتری را تجربه کرده‌اند. این مساله در حوزه‌ تورم مربوط به کالاهای خوراکی به شکل واضح‌تری مشاهده می‌شود. بر اساس این گزارش، در حالی که گروه اول درآمدی تنها یک درصد تورم مواد خوراکی را تجربه کرده‌اند، این میزان برای دهک دهم به 1.7 درصد افزایش یافته است. همچنین، این روند در تورم نقطه به نقطه نیز تکرار می‌شود؛ در حالی که دهک اول درآمدی در تیرماه، تورم نقطه به نقطه 29 درصدی را تجربه کرده، دهک دهم درآمدی با تورم 32.8 درصدی مواجه بوده است.

منبع خبر: مرکز آمار ایران

کد خبر: 050301

تاریخ: 3 مردادماه 1403

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *